8 leggyakoribb téma

Tudja meg a legfontosabbakat a B2-vitaminról, vagyis a riboflavinról

510
HOZZÁSZÓLÁS:

A B2-vitamint korábban laktoflavinnak nevezték, mert ez adta a tej sárgás színét. Ma főként riboflavinként emlegetjük, mivel egyik alkotóeleme a ribóz nevű cukorféle. A vegytiszta B2-vitamin vízoldékony, narancssárga por, amit természetes színezékként is használnak.B2vitamin

A gyümölcsöket kivéve majd minden élelmiszer gazdag B2-vitaminban. A legtöbb ember tejtermékekkel fedezi szükségleteit.

Élettani hatása

A B1-vitaminhoz hasonlóan a riboflavin is sok energiatermelő, cukorlebontó enzim alkotórésze (koenzim). Koenzimként szerepel zsírok, fehérjék lebontó és felépítő folyamataiban, ezért minden élő sejtben kimutatható. Ezenfelül támogatja a bőr gyógyulási folyamatait és kiegészíti a B1-vitamin hatását.

Mennyi B2-vitaminra van szükségünk?

A felnőttek kortól és nemtől függően naponta 1,2-1,5 mg-ot igényelnek. B2-vitamin kis mennyiségben a bélben is termelődik, méghozzá annál több, minél több ballasztanyag, rost van táplálékunkban. Az még nem világos, hogy ez a termelés csak a szükséglet fedezésére szolgál-e. A terhességi és a szoptatási időszakban a riboflavinigény a fokozott fehérjefogyasztással együtt emelkedik (sok hús, hal vagy tej).

Milyen tünetei vannak a hiányának?

Táplálékunkból rendszerint kielégítő B2-vitaminhoz jutunk. Az igazán súlyos és főként tisztán riboflavínhiányos tünetek nálunk alig ismertek.

A harmadik világban azonban igen gyakori kísérő jelensége az általános alultápláltságnak. Az első tünetek fáradékonyság, munkakedvcsökkenés, nyaki fájdalmak, repedezett és sebes szájszöglet, valamint égő szemek lehetnek.

A klasszikus hiánybetegséget, amiben a B2-vitamin mellett a niacin-, B1-vitamin- és folsavhiány is részt vesz, pellagrának hívják, korábban ez a csak kukoricát fogyasztó szegény vidéki lakosság krónikus betegsége volt. A név latinul „durva bőrt” jelent, mert a betegség mindig a nap érte bőrfelületek jellemző elváltozásával kezdődik.

A betegséget akkoriban élesztővel gyógyították, erről ma már tudjuk, hogy vitaminokban igen gazdag. A hiánytünetek okai különbözőek lehetnek: helytelen táplálkozás, a riboflavint a fény lebontja és a mosás kiöblíti, terhesség és szoptatás alatt megnövekedett szükséglet, elégtelen felvétel és talán a fogamzásgátlók is.

Orvosi hatása

A B2-vitamint hiánytünetek kezelésére alkalmazzák, például bélbetegségek (lisztérzékenység, vastagbélgyulladások), természetesen pellagra, valamint övsömör esetén. Néhány orvos migrén és izomgörcsök esetén is felírja, bár ilyenkor a hatás nem garantálható.

Az anyák kielégítő riboflavin ellátása a gyermekek fejlődését már az anyaméhben védi. Az E- és C-vitaminhoz hasonlóan a B2-vitamin is szabadgyökelfogó hatású.

Túladagolása

Nincs ismert tünet.

>>> Tipp

Figyeljünk étkezésünkre a terhesség idején! A tünetek nem jellegzetesek és ezért alig ismerhetők fel; egy jól táplált szervezet a legjobb védekezés a környezeti ártalmak ellen.

510
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]