Hogyan fedezték fel a nikotinsavat, és miért gyógyítja a pellagrát?

612
HOZZÁSZÓLÁS:

A pellagra betegséget Casal írta le 1735-ben „mai de la rosa” néven. A bőr barna elszíneződése, a nyálkahártya megpírosodása, bőrgyulladás, hasmenés, arcon, nyakon, kezeken, lábakon felrepedező bőr, sebek a jellemző tünetei.niacin

Milyen betegség a pellagra?

Tavasszal kezdődik, őszre, télre megszűnik. Európában Észak-Olaszországban (Padova), Dél-Franciaországban és Spanyolországban tömegesen fordult elő. Falusiak és nők körében több és súlyosabb a betegség. Romániában, Afrikában, az USA déli államaiban (1915-ben 11 000 pellagra eredetű halálozás) szintén gyakori a megbetegedés. Szembetűnő, hogy az érintett területek mindegyikén a lakosság fő tápláléka a kukorica (népélelmezési cikk). Hazánkban 1898-1906 között 323 pellagra eredetű haláleset volt.

1926-ban a magyar származású bakteriológust, Joseph Goldbergert Louisianába küldték a pellagra tanulmányozására. A kor tudósai ugyanis tántoríthatatlanul hittek abban, hogy a pellagra fertőző betegség. A betegek súlyos állapotban voltak: csont deformitások, (lábak: (O, X), mellkas, fogazat kóros elváltozása, pókhas, szellemi leépülés.

De mit esznek? Kukorica naponta három-ötször. Azok a betegek, akik kukoricán éltek, de sikerült kiegészíteni mással — hús, tojás, tej, felvágott — meggyógyultak vagy nem is lettek pellagrások.

Goldberger a táplálkozás megváltoztatásával bizonyította, hogy a pellagra hiánybetegség és nem fertőzés. Ennek ellenére nem hittek neki. Ekkor váratlan dologra szánta el magát: a beteg bőrét megette, a vérét saját magának adta be, és nem lett pellagrás. Munkatársai megismételték a kísérletet, az eredmény ugyanaz. A hivatal továbbra sem volt hajlandó elveitől elállni.

A nikotinsav felfedezése

Goldberger későbbi állatkísérleteiben a májból és élesztőből állított elő olyan anyagot, amellyel a pellagrát biztosan gyógyítani lehetett. Az anyagot elnevezte P-P-faktomak (Pellagra-Preventív).

Az élet furcsa fintora, hogy egy fiatal kutató, Conrad Elvejhem Wisconsinban a hiánybetegségekkel, ezen belül a pellagrával foglalkozott (1929), de Goldberger munkásságáról nem sokat tudott. A hiánydiétán tartott állatokat Elvejhem májjal gyógyította. Kémiai analízise során a májban talált hatóanyagként a nikotin oxidációs variánsát, a nikotinsavat ismerte fel. Eddig ennek az anyagnak semmi fontosságot nem tulajdonítottak, nem használták.

Ebben az időben (1937) a pellagra ezreket betegített meg (3000 halálozás), de nem merte alkalmazni a nikotinsavat. Találkozott pellagrás kutyákkal, ezek tünete a fekete nyelv. Kiderült, hogy Goldberger is használt kutyákat a kísérletekhez. A nikotinsav hatásosságát sikeresen bizonyította.

Az embereken való alkalmazás útja megnyílt. Az eredmény teljes. A terápia megvolt, de még tisztázatlan volt a hatásmechanizmus. Nyolc év alatt a kutatások igazolták, hogy a kukoricából hiányzik egy aminosav, a triptofán.

Ez az esszenciális aminosav az emberi szervezetben (a bélben baktériumok szintetizálják) nikotinsavvá alakul át, ezért triptofán adásával is jó eredmény érhető el. Lényegét tekintve provitaminnak felel meg. A betegség Dél-Amerikában, Közel-Keleten és Afrikában ma is jelentős számban fordul elő.

612
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]