Mit kell tudni a folsav jótékony hatásairól?

625
HOZZÁSZÓLÁS:

Czeizel Endre világhírű magyar genetikus vezette be a terhesek gondozásában a multivitamin-megelőzést, ennek legfontosabb tagja a folsav. A hazai vizsgálatokban alkalmazott 400-800 pg rendszeres naponkénti szedésével a gerinchasadékos csecsemők számát 70%-kal lehetett csökkenteni.folsav2

Ma már az USA Közegészségügyi Szolgálata minden terhesség tervezése esetén javasolja a napi 0,4 mg (400 pg) folsav szedését.

A folsav további jótékony hatásai

A folsav további igen fontos megelőző hatását az érelmeszesedésre, ezen belül a koszorúerek épen tartására és a szívinfarktus megelőzésére fejti ki.

Az USA-ban a szívinfarktus okozta halálesetek száma 1986-1992 között a 45-74 éves férfiaknál 26% -kal csökkent. Ennek sok oka lehet pl. a dohányzás elhagyása, több halétel fogyasztása, az állati zsírok mennyiségének mérséklése az étkezésben, kocogás stb. Az infarktusban elhaltak száma ez idő után is tovább csökkent és ebben feltételezhetően annak is szerepe lehet, hogy a gabonaőrleményeket kötelezően folsavval dúsítják. Igyekeznek elérni, hogy a napi folsavfelvétel minden lakosra elérje a mintegy napi 400 pg mennyiséget.

Az amerikai CDC (Center of Disease Control and Prevention = a betegségek felügyeletének és megelőzésének központja) 1999-ben megállapította, hogy az amerikai fogamzóképes korú nők vérének folsavtartalma a lisztdúsítási program óta megháromszorozódott. Ezáltal az összes fejlődési rendellenességgel született gyermekek számát sikerült a felére csökkenteni.

2000. november 28-án az amerikai nemzeti gyógyszerbizottság (EDA) 43 oldalas tudományos alapossággal véghezvitt elemzése szerint a jelenleg rendelkezésre álló minden vizsgálat végeredménye arra utal, hogy a folsav szükséges az egyik esszenciális aminosav a metionin, (5 szénatomot tartalmaz) ciszteinné (3 szénatomot tartalmaz) átalakulásához, oly módon, hogy a közti terméknek, a homociszteinnek (4 szénatomot tartalmaz) további ciszteinné változását elősegíti.

Hiányában a homocisztein lényegében mérgező hatású és elősegíti az erek érelmeszesedéses elváltozásának kialakulását a szív koszorúereiben is, ezzel szaporítja az infarktusok gyakoriságát, a szívhalál bekövetkeztét. Lehetséges, hogy a folsav kedvező hatását még segíti a B12-vitamin is. A végleges állásfoglaláshoz további klinikai vizsgálatokra és az optimális dózisok megállapítására is szükség lenne.

Végül is azt határozottan kimondhatjuk, hogy legalábbis a napi 400-600 mg folsavfelvétel mai ismereteink szerint határozottan segít a szívinfarktus kockázatát csökkenteni, ezért mindenki részére (kivéve a nem kezelt vészes vérszegénységben szenvedő betegeket) javasolt ezzel a napi táplálékát kiegészíteni.

625
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]