Mit kell tudni a B12-vitamin hiányáról?

A B12-vitaminnak a hiánya a normális sejtoszlást megnehezíti.b12

Milyen tünetekkel jár a B12-vitamin hiánya?

Első tünete a vérszegénység, kevés vörösvérsejt képződik, az sem normális, hanem nagy, ovális, könnyen széteső sejtek, utóbbi következtében a beteg enyhe sárgaságban szenved.

A klinikai képbe a fehérvérsejtek részéről is elváltozás mutatkozik, és valamennyi szövetben, sejtben, különösen a gyorsan oszló sejtekben kimutatható az érés zavara.

Egyéb tünetek közül főleg az idegrendszeri tünetek feltűnőek, az agykéregben és a gerincvelőben a velőhüvelyes rostok tönkremennek, elpusztulnak, a végtagokon a beteg bizsergést érez, a vibráció érzékelése csökken, a beteg helyzetét nem tudja megérezni, majd később az emlékezés zavart szenved, látászavar lép fel, a beteg zavarttá válik.

Vannak, akik a B12-vitamint általános erősítő, roboráló csodaszemek tekintik, és adásának javallatát messze a vészes vérszegénységen túlra is kiterjesztik.

A hozzá szükséges folsav szinte mindig elegendő mennyiségben van jelen, így a B12-vitamin-feleslegtől erősítő, roboráló hatást remélnek. Valójában ilyen hatást igazolni nehéz.

Bár túladagolásának káros hatása nincs igazolva, de nem ritka az sem, amelyben túl sok a vörösvérsejt és olyan betegség, amelyben a vörösvérsejtből származó vérfesték lerakódik a szervezetben. Elvileg nincs kizárva, hogy a túlzásba vitt B12-vitamin az erre hajlamos emberen ilyen betegséget képes előidézni.

loading...

    Kérjük mondja el véleményét!

    Az email címet nem tesszük közzé!