Mit kell tudni a B1-vitamin hiányáról?

636
HOZZÁSZÓLÁS:

A B1-vitamin napi szükséglete emberben 0,5-1,5 mg-ra tehető. Minél nagyobb a tiaminmentes szénhidrátfogyasztás, annál inkább hiányállapotba jut az illető, így említhB1_vitaminetjük a fő táplálékként hántolt rizst fogyasztókat. Az alkohol is anyagcsereútjának fontos részét tekintve szénhidrátként viselkedik, így az alkoholistákon is – ha egyéb táplálékfelvételük nem kielégítő -tiaminhiány alakul ki.

Ugyancsak tiaminhiány mutatkozhat a mesterséges, vénás táplálás következményeként, ha a tápfolyadékhoz nem adnak tiamint.

Milyen tünetekkel járhat?

A tiaminhiánynak két fontos tünetcsoportja van:

  • a száraz vagy beri-beri típusú és
  • a nedves, vagy szívelégtelenség-vizenyő típusú.

Csecsemőkön a fejlődő országokban mindkettő előfordul, ha az anya alultáplált és (hántoltrizsfogyasztás következtében) tiaminhiányban szenved. Ekkor a teje sem tartalmaz a csecsemője részére elegendő vitamint.A csecsemők pedig minden hiánybetegségre érzékenyebbek, mint a felnőttek, már csak az egyoldalú (anyatej) táplálásuk következtében.

A csecsemők étvágyukat veszítik tiaminhiányban, hánynak, székletük zöldes, hígas, majd rohamokban izomgörcsök mutatkoznak. Egyúttal szívelégtelenség is észlelhető, szapora pulzussal, a periférián vizenyővel, a tüdővizenyő következtében fulladással, köhögéssel, a csecsemő elszürkül, ellilul.

A tiamin okozta pangásos szívelégtelenség a magas perctérfogattal járó elégtelenségek csoportjába tartozik. A bőr meleg, az arteriovenosus összeköttetések kinyílnak, vízenyő és nehézlégzés tartozik még ide. Van alacsony vérnyomással, tejsavacidózissal és vizenyők hiányával járó formája is.

Felnőttekben manapság a szegénység okozta egyoldalú táplálkozás, de főként az alkoholizmus a tiaminhiány oka. Az alkoholos ideggyulladás (neuritisz) lényegében tiaminhiány. Ugyanakkor, ezzel párhuzamosan, felléphet niacinhiány is.

A kialakult polineuritisz (több ideg gyulladása) érzés- és mozgászavarokkal jelentkezik.

Idegrendszeri tünetek

Két névvel ellátott tünetcsoport (szindróma) tartozik a tiaminhiány idegrendszeri tüneteihez:

A Wernicke-színdróma, amelyben a szemmozgató izmok bénulnak, a beteg a szemét nem képes a megfelelő irányba elmozdítani, a szemgolyó ingamozgást mutat (nisztagmus), a járás koordináltsága elvész (ataxia).

Ugyanakkor felléphet általános zavartság, majd a tanulás és az emlékezés zavara, noha a beteg különben eszméletén van.

Ekkor lassan már a Korsakoff- szindróma áll előttünk, a beteg összevissza beszél, térben és időben tájékozatlan, nem ismeri fel a személyeket, illetve felcseréli őket. Míg a jelen eseményei zavarosak a beteg számára, a múltban lezajlott eseményekre aránylag megfelelően emlékezik.

Ha eléggé gyors a beavatkozás, vagyis a szervezetet azonnal vénásan megfelelő mennyiségű tiaminnal sikerül ellátni, a tünetek visszafejlődhetnek. Ha már a súlyos idegrendszeri elváltozások tönkretették a fontosabb idegi területeket, teljes felépülés nem remélhető.

Szabály az, hogy a felvételi osztályon minden alkoholos betegnek és minden olyan eszméletlen betegnek, akinek cukorinfúziót adnak, azonnal 50-100 mg tiamint is be kell adni rutinszerűen.

636
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]