Milyen tünetek utalhatnak riboflavinhiányra?

631
HOZZÁSZÓLÁS:

A riboflavinhiány nem fordulhat elő táplálkozási szinten, csak hosszabb éhezés vagy helytelen táplálkozás esetén: szénhidrátok és zsírok túlzott mennyiségben fogyasztása gyakorlatilag fehérjebevitel nélkül, ahogy néhány olyan szigorú diétában látjuk mint a makrobiotika, zen, nyersfogyasztók, szigorúan vegetáriánusok.riboflavin4

Mi utalhat a B2-vitamin hiányára?

A gyakorlatban nehéz a B2-vitamin hiányát megállapítani, mivel nincsenek speciális tünetei ennek az avitaminózisnak, inkább egyéb B-vitamin-csoport tagjainak és a fehérjehiánynak megfelelő tünetegyüttes jellemző rá.

Mégis megfigyelhető a riboflavinhiányra utaló jellegzetes tünet, ami a bőr szárazságában nyilvánul meg, valamint az arcon domináló seborrheás foltokban, az ajak élénk piros berepedezésében: ez a cheilitis vagy ajakgyulladás.

A nyálkahártyák nedvesek és szintén élénk vörösek; a nyelven még kifejezettebb ez az állapot, egész sötét színűvé; válik, fekete is lehet, mint a fehérje- vagy a PP- és B12-vitaminok hiányánál. Néha megfigyelhető a glossitis vagy nyelvgyulladás, ilyenkor a nyelv szintén élénk vörös.

A szem kötőhártyája vörös és előfordulhat folytonos könnyezés, amely a látást is zavarhatja. A nőknél és kislányoknál a külső nemi szervek és a hüvelybemenet, a férfiaknál és kisfiúknál a here élénk vörös. A szem szaruhártyája zavarossá válhat, szimmetrikusan mindkét szemnél.

A szemhéjak – ugyanúgy mint a fülekérzékenyek, és pattanás jellegű tünetek jelennek meg rajtuk.

A B2-vitamint a vese választja ki, az ariboflavinózist a vizelet kreatinin tartalmában a riboflavin koncentrációjának csökkenésével lehet kimutatni. Normális állapotban ez az érték nyolcvan mikrogramm/kreatinin gramm, hiányos állapotban húsz – ötven mikrogrammra csökken.

Semmilyen hipervitaminózis tünet nem ismert a B2-vitamin esetében.

Coeliakia – nem trópusi spruenak is nevezett – megbetegedésnél, amely a zsírok, szénhidrátok és glutén felszívódási zavaraival jár a vékonybél nyálkahártyán, gyógyszerként nagy dózisban alkalmazzák a riboflavint.

631
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]