Milyen panaszokat okozhat a niacinhiány?

605
HOZZÁSZÓLÁS:

A niacinhiány szoros összefüggésben van a csökkent fehérjebevitellel vagy más vitaminok, főleg a B-vitamin-csoport tagjainak hiányával. Ebből következik, hogy a hiányára jellemző niacin2tünetek sem különböztethetők meg tisztán egyéb avitaminózisoktól. A PP-avitaminózis klinikai tüneteinek megjelenése előtt az ún. preklinikai állapotban általános, aspecifikus tünetek figyelhetők meg: gyengeség, fejfájás, szédülés, étvágytalanság, testsúlycsökkenés és a depresszióra való hajlam.

Milyen tünetekkel jár a B3-vitamin hiánya

Ezután jelennek meg a speciális, néha erőteljes bőrtünetek: égető érzéssel járó, fájdalmas eritémák (bőrpír), amelyek a bőr fedetlen részein jelennek meg fény és hő hatására, gyakran napfény hiányakor is. A bőr barnás színezetűvé és érdessé válik, és előtűnnek a régi sérülések nyomai is.

Ezután jelennek meg az emésztési zavarok: igen fájdalmas akut gyomorhurut, vékony- és vastagbélgyulladás hasmenéssel. Ezzel egyidejűleg szinte folyamatos nyeldekléssel fokozott nyálképzés figyelhető meg, amely speciális száj nyálkahártya- és nyelvgyulladást okoz. A nyálkahártyák élénk vörössé, néha borvörössé válnak, néha aftaszerű sebek jelennek meg; hasonló színű a nyelv, amely ödémásán megdagad.

Majd az eddig megfigyelt gyengeség súlyosbodik, mogorva, borúlátó kedélyállapottal; ehhez a depressziós állapothoz álmatlanság, emlékezetzavarok, és bizonyos fokú zavarodottság is járul. Neurológiai szempontból egyes perifériás idegzavarok jelennek meg a végtagoknál: fájdalmas zsibbadás az ujjak dermedtségével és a tapintási érzékenység csökkenésével.

Néha megfigyelhető a kéz és láb fájdalmas görcse égető érzéssel kísérve, mint az acrodynia megbetegedésnél. A B3-vitamin-hiány okozta apatikus vagy agresszív formájú pszichés zavarok egészen a pellagrás dementiáig fokozódhatnak: felfokozott bűntudat, paranoiás delírium, öngyilkossági gondolatok, néha -kísérletek is, gyakran alkoholizmuson alapulva.

Biológiailag a nikotinamid hiánya ellenőrizhető a vizelet kreatinin tartalmában megtalálható nikotinsav metabolitok mennyiségének mérésével.

A természetes B3-vitamin esetében sem ismertek a hipervitaminózis tünetei, még bőséges táplálkozás esetében sem. Szintetikus nikotinamidbevitel esetén a hipervitaminózis kialakulásához napi 5-10 gramm felvétele szükséges. Ilyenkor májműködési zavarok és glucidintolerancia jelentkezik.

605
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]