Ismerje meg a tiaminhiány jellegzetes tüneteit

627
HOZZÁSZÓLÁS:

Sok összegyűjtött kísérleti tapasztalat alapján a B1-vitamin hiányának tünetei embertiamin2nél minden részletében ismertek, amelyek időbeni lefolyása a következő: először a kézgörcs jelenik meg, amely lehetetlenné teszi súlyos vagy nagyméretű tárgyak tartását, cipelését, neurotikus típusú éjjeli görcsök, isiász, nyaki-kari-, ágyék-keresztcsonti-, fog neuralgiás fájdalmainak megjelenése.

A tiaminhiány jellegzetes tünetei

Ezután az étvágy fokozatos csökkenése, majd anorexia (étvágytalanság) figyelhető meg, hányással kísérve, ha erőltetik az evést, lassabb vagy gyorsabb fogyás az előbbiek következtében attól függően, hogy a beteg a tiaminhiány kialakulása előtt milyen zsírtartalékkal rendelkezett. Ehhez járulnak még a székrekedés és a bélfelszívódási zavarok, amelyek fokozzák a fogyást és nagyfokú asthéniát idéznek elő, valamint a beteg általános állapotának látványos romlásához vezetnek.

Ebben a stádiumban a beriberi tünetei két csoportra oszthatók -a száraz és nedves formára, bár a polyneuritisszes (több ideg egyidejű gyulladása) zavarok vagy a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel járó izomerőcsökkenéssel kísért izomsorvadás néha összetéveszthetők.

A száraz formában az égető érzéssel járó neuralgia és a zsibbadás helyett megjelenik a mozgásképtelenségre emlékeztető paraplégia. Amikor a polyneuritis eléri a felső végtagokat is, a kéz ujjai karomszerűen meggörbülnek.

A beriberi nedves formájában a szív-és érrendszeri tünetegyüttes szinte állandósul: nehéz légzés, szívtájéki fájdalom, fizikai megerőltetésre szívritmuszavar, amelyet gyakran ödéma kísér: ez a szív jobb oldalának megnagyobbodásával járó beriberi eredetű szívelégtelenség, amit az EKG is kimutat. A máj megnagyobbodik, a vizelet mennyisége csökken, és néha általánossá váló ödémát okoz.

Idővel a perifériás idegi károsodás jelei mutatkoznak: tachikardia, EKG-val kimutatható extraszisztolé, fokozott nehéz légzés, a lábikra görcse, fokozódó izomsorvadás, amelyre az izmok fájdalma jellemző nyomásra, és amely a petyhüdt bénulás kialakulásához vezet.

Az inreflexek eltűnnek, és paresztézia alakul ki a bőr érzékelésének általános csökkenésével. Ugyanakkor súlyos pszichikai tünetek jelennek meg: ingerlékenység, a koncentrálóképesség és az emlékezőtehetség zavarai, depresszió – öngyilkossági szándék nélkül. Egyes betegeknél néha az agyi károsodás előfutáraként nystagmus (szemtekerezgés) jelenik meg.

Ide soroljuk a beriberi cerebrális formáját, amelyet a térben és időben való eligazodási képtelenség jellemez: apátia, tompultság, emlékezetkihagyás, lelki zavarodottság, kiegyensúlyozatlanság; jelentős a miaszténia (izomgyengeség) és a ophtalmoplegia (szemizombénulás). Helytelenül idesorolják az alkoholizmusból eredő encephalopathiát vagy a vérzéses polioencephalopathiát.

A tiaminhiány okozta avitaminózis alkoholistáknál azonban a Gayet-Wemicke encephalopathiát okozza, amely súlyos szomatikus és pszichés zavarokkal jár.

Végül, mielőtt levonnánk a B1-vitamin hiányáról következtetéseinket, tudnunk kell azt is, hogy a természetes állati- vagy növényi eredetű élelmiszerekben találhatók olyan vegyületek is, amelyeknek antitiamin aktivitásuk van, mint például a tiamint bontó tiamáz enzim, vagy a pyritiamin és a oxytiamin.

Egyes mérgező alkaloidoknak, mint a cigaretta nikotinjének, vagy egyes gyógyszereknek, mint az isoniazidnak, hasonló hatása van.

Mivel a B1-vitamin gyorsan kiürül a vesén át, nincsenek B1-hipervitaminózis okozta zavarok; de ha kísérletesen valaki túl nagy adag szintetikus tiamint fogyaszt (1000-3000 mg/nap), kuráre jellegű hatása van, vagyis jól csillapítja a fájdalmat, természetesen másodlagos, allergiás reakciók megjelennek, amelyek gyorsan megszűnnek a gyógyszerezés abbahagyása után: tüsszentési rohamok, nehéz légzés, bőrpír, csalánkiütés.

Ha a felírt tiamin-mennyiséget intramuszkulárisan vagy intravénásán adják be, sokkos állapot alakulhat ki, tehát ezt a beviteli módot kerülni kell. Azonban az elkerülhetetlen esetekben, mint az alkoholos kómánál parenterálisan beadott kokarboxiláz formában beadott aktív B1-vitamin nem okoz semmiféle mellékhatást.

627
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]