Ismerje meg a pantoténsav élettani szerepét

621
HOZZÁSZÓLÁS:

Görögből származó jelentése „mindenütt jelen lévő”. A B-vitamin-csoportba soroljuk, de nem számozzuk. Először az élesztőgombák növekedési tényezőjeként fedezték fel, majd a csirkék pellagraszerű betegségének ellenszereként vált ismertté.pantotensav

A szervezetben szinte minden sejtben megtalálható bonyolult, komplex alakban, amelynek neve Koenzim-A, és ez a megfelelő apoenzimhez (fehérjerészhez) kapcsolódva számos enzim koenzimje, amelyek a kétszénatomos acetilcsoportot képesek átvinni egyik molekuláról a másikra.

Márpedig ez az átvitel elengedhetetlenül fontos a szénhidrátok lebontásában és glikogénné [glikogén sok glukóz- (cukor-) molekula összekapcsolódásából keletkezik, vagyis ez szolgál az állati szervezetekben, főleg a májban a cukorraktározás céljára] alakításában, a zsírok égetésében, a szteroid-hormonoknak, a koleszterinnek és a vérfestéknek szintézisében.

Miben található pantoténsav?

Szinte valamennyi táplálékunkban jelen van. Bőséges forrása a hentesáru és a tojássárgája. Hőérzékeny. Az emberi bélben lévő baktériumok is termelik.

Napi ajánlott adagja

Ennek pontos meghatározása ugyan nem történt meg, de felnőtteknek 4-7 mg-ot javasolnak, a terhesek szükségletét 2-3 mg-mal nagyobbnak vélik.

Emberen hiányállapot nem ismeretes, valószínűleg azért, mert szinte minden táplálékunk tartalmazza, másrészt a bélbaktériumok is előállítják. Mesterséges táplálás esetén, továbbá hosszas antibiotikummal történő kezelés kapcsán előfordulhat a hiánya. Eddig még csak önkéntes kísérleti személyeken írták le tünetként a fáradékonyságot, fejfájást, alvászavart, görcsös hasi fájdalmat, gázosodást.

A pantoténsav felszívódása, átalakulása, kiválasztása

A bélcsatornából jól felszívódik, majd a szervezet valamennyi sejtjében megtalálható. Átalakulásáról nem tudunk. A vizeletben választódik ki.

A pantoténsav hiánya

Mesterséges táplálás esetén, alkoholistákban és nyomorúságos körülmények között élők alultáplált gyermekeiben lehet számolnunk pantoténsavhiánnyal, mint a kombinált vitaminhiány részjelenségével. Ezért inkább a B-vitamin-komplex adásától várhatunk kedvező hatást.

621
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]