Íme, a legfontosabb tények a folsavról

620
HOZZÁSZÓLÁS:

A különböző folsav hatású vegyületek szervezetünk számára eltérő mennyiségben érhetők el: a folsav körülbelül egynegyede szabad formában fordul elő, amit 100%-ban fel tudunk használni. A maradék, kötött folsavat belünk nem tudja teljesen felszívni, gyakran csak 20%-nyi hasznosul.folsav

Mivel ebből a kötött folsavból a szabad folsavénál jóval nagyobb mennyiség kell a jellegzetes vitaminhatás eléréséhez, ezért a táplálkozástudósok bevezették a folsavekvivalens fogalmát. 1 g folsavekvivalens 1 g étkezési folsavnak, de csak 0,5 g szintetikus folsavnak felel meg, mivel utóbbit szervezetünk jobban fel tudja használni.

Élettani hatása

A folsav fontos szerepet játszilc a fehérje-anyagcserében és a nukleinsavak, a genetikai információhordozók (DNS, RNS) előállításában. Ezáltal a folsav a sejtosztódásban és a sejtújraképzésben is részt vesz.

Megakadályozza a vérszegénységet, mivel szükséges a vörösvértestek csontvelőbeli éréséhez.

Hiánytünetek

Főleg a 13-24 év közötti fiatal nőkre jellemzők. A tünetek vérképzési zavarok, nyálkahártya-elváltozások, emésztési zavarok, valamint szellemi kimerültség. A legfontosabb ok a terhesség: az embrió előnyben részesül a folsavellátás terén, így a várandós nők majd 60%-a vitaminhiányos állapotba kerül. A túl nagy hiány a magzat számára is veszélyessé válik, kora-, sőt, halva születés lehet a következmény.

A folsavhiány leggyakoribb oka a kevés friss gyümölcs és zöldség fogyasztása és a hosszú főzési-melegítési idő – ez jellemző probléma az étkezdék ételeinél. Hiányt okozhat a vékonybél megbetegedése miatti nem kielégítő felvétel vagy vashiány is. Az egyik fontos folsavfelhasználó enzim a vastól függ.

Orvosi hatása

Folsavat főként akut hiány esetén írnak fel, például alkoholistáknak és kábítószerfüggőknek. De alkalmazzák pattanásoknál, májbetegeknél, a terhesség és szoptatás ideje alatti vérszegénységnél, gyomor- és bélpanaszoknál, valamint a daganatos betegség kemoterápiája mellékhatásai ellen.

Túladagolás

Normális esetben alkalmi allergiákat kivéve nem jelentkeznek tünetek. Csak napi 15 mg-nál többet fogyasztva következik be álmatlanság és kedélyzavar. Extrém magas folsavadagok elkendőzhetik a B12-vitamin-hiányt.

>>> Tipp

Egyen sok friss, zöld zöldséget; a főtt ételeket ne tartsa szükségtelenül sokáig melegen.

Fontos: A folsavhiány gyakran az étkezdék-, kantinokbeli étkezés következménye.

620
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]