Érdekességek a B1-vitaminnal kapcsolatban

657
HOZZÁSZÓLÁS:

Minden idők egyik legnagyobb járványának volt tekinthető az egész Dél-Kelet Ázsiában elterjedt beriberi, ahol a fényezett rizs volt a mindennapi táplálkozás alapja. Az ősi Kínában már Krisztus előtt 2600-ban leírták ezt a betegséget. Meg kellett azonban várni 1885-t, amikor a japán Amiral Tokaki éleslátásának köszönhetően feltételezték, hogy a csupán rizst fogyasztók polyneuritises (izombénulással és érzészavarokkal járó) tünetegyüttesének táplálkozási eredete lehet.tiamin

EIJKMAN 1890-ben kísérleti állatokon előidézett a beriberihez hasonló tünetegyüttest, majd ezt sikerült megszüntetnie főzött rizshéj etetésével. CRJINS 1901-ben hasonló következtetésre jutott emberek esetében, majd 1910-ben FUNK izolálta a kristályosodó anyagot, a tiamint, amelyet először neurinnak vagy ritkán katarorulinnak hívnak.

Barend C. P. JANSEN és W. F. DONATH biokémikusoknak 1936-ban sikerült izolálniuk a tiamint.

1936-ban megállapították a B1-vitamin molekulaszerkezetét, és ezzel egy időben megoldották kémiai szintézisét is.

A tiamin kémiai szerkezete egy metil-csoporttal összekapcsolt pirimidin és tiazol vázból áll, amely rendszerint fehér színű kristályos, vízben jól oldódó klórhidrát formában állítható elő. Savas közegben stabil vegyület, amely oxidáció révén bomlik semleges vagy lúgos kémhatású oldatban.

Miben van sok B1-vitamin?

Könnyen szintetizálják a növények, az élesztőgombák és a baktériumok, nagy mennyiségben található a gabonafélék termésének maghéjában. De messze a sörélesztő tartalmaz legnagyobb mennyiségben B1-vitamint, gyakorlatilag hatszor többet, mint a tiamin tartalmáról ismert friss mandula.

A fontosabb a neurinban gazdag élelmiszerek a búzacsíra, szójacsíra, a sertésvese, az állati máj a szív, és a zabpehely. Olyan élelmiszerekben is megtalálható a B1-vitamin, amelyekre sokáig nem is gondoltak, mint például az osztriga, a tonhal, lazac és az olajos magvú termések (mandula, dió, mogyoró); szárazbab, zöldborsó, sárgaborsó, lencse, barna kenyér, hajdina.

Mennyi tiaminra van szükségünk?

A napi szükséglet nagyban függ attól, hogy az elfogyasztott táplálék teljes kalóriaértékéből mennyit képvisel a glucid (szénhidrát) bevitel. Általános szabályként elmondhatjuk, hogy a napi B1-vitamin szükséglet 0,4-1,7 mg gyerekeknél és 1,2-2,0 mg felnőtteknél.

Bizonyos kóros állapotokban azonban ez az igény megnövekszik: a Basedow-kórban, cukorbetegségben, egyes máj betegségekben, emésztőrendszeri megbetegedésekben és terhesség alatt.

A túlzott édesség- és alkoholfogyasztás miatt kialakuló anyagcserezavarok esetén szintén nő a szervezet B1-vitamin-igénye. Az alkoholizmus természetesen krónikussá teszi az esetenkénti nagyobb alkoholfogyasztásból származó zavarokat.

A B1-vitamin egy része, mint minden vízben oldódó vegyület, szintén a gyomorfalon keresztül szívódik fel, és így a leggyorsabban jut a vérkeringésbe, ahol bizonyos kémiai átalakulásokon megy át. A tiamin a szervezetben pirofoszfátészterré, kokarboxilázzá alakul, és több enzimreakcióban, valamint a szénhidrát-anyagcserében vesz részt: dekarboxiláció, oxidativ dekarboxiláció, részleges transzketolizáció.

Az alfa-keton-zsírsavakhoz tartozó piroszőlősav dekarboxiláció-jában a tiamin pirofoszfát csoportja vesz részt. Az oxidativ dekarboxiláció két karboxilsavat transzformál: a piroszőlősavat és az alfa-glutaminsavat „aktivált” ecetsavvá és borostyánkősavvá egyéb oxidázok hatására, hogy a koenzim A-hoz kapcsolódva acetil-koenzim A-ként belépjen a KREBS-ciklusba (citrát-körbe), és végül széndioxiddá és vízzé alakuljon.

A B1-vitamin tehát szükséges – sőt nélkülözhetetlena cukrok e végső lebontásához, amely a szervezet tökéletes sejtanyagcseréjéhez, a zsírsavak- valamint a lipogenezis szteroljainak felépítéséhez biztosítja az energiát.

657
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]