Tudja meg a legfontosabbakat a B3-vitaminról

594
HOZZÁSZÓLÁS:

A XVIII. században Itáliában már feltételezték, hogy létezik olyan speciális táplálkozás, amely fontos szerepet játszik a pellagra kivédésében, amely az idő tájt endemikus járványként sújtotta Közép-Európát – főleg Magyarországot, Romániát – Spanyolországot és Portugáliát, ahol a táplálkozás fő alkotórésze a kukorica volt.

b3-vitamin2

Majd 1867-ben több kémikus is ismerte már a fehér kristályos nikotinsavat, de csak a XX. század elején a vitaminkutatások megszállott felfedezője, FUNK feltételezte, hogy létezik a pellagrát kivédő speciális faktor, amelyet később PP-vitaminnak, azaz „pellagra preventív faktor”-nak neveztek el. 1912-ben rizskorpából, majd élesztőből izolálták a nikotinsavamidot, amelyet nikotinamidnak is hívnak.

1926-ban sikerült előidézni kísérletekben a nikotinamid-avitaminózist fehérjeszegény étrenddel, majd azt megszüntetni – pellagrában szenvedő személyeknél is – élesztőben gazdag élelmiszerek bevitelével.

Pellagra: gyomor-bél tünetekkel, bőr- és nyálkahártya-elváltozással, idegrendszeri tünetekkel járó, nikotinsavhiány következtében kialakuló betegség.

Csak 1937-ben tekintették tévesen azonosnak a nikotinsavat a PP-vitaminnal, innen származik a kettős elnevezés.

Kémiai szerkezetüket tekintve különbség van a nikotinsav és a nikotinamid (PP-vitamin) között, mivel a nikotinsav piridin-béta-karbonsav, a nikotinamid pedig a nikotinsav amid származéka: a nikotinsav karboxügyökének OH csoportját NH2 csoport helyettesíti. Mindkét vegyület hőstabil, nem érzékeny a fényre és nem oxidálódik.

Mivel vitaminaktivitásuk megegyezik, szokássá vált, hogy összetévesszék a két vegyületet, valójában a B3-vitamin vagy niacin a nikotinsavat jelöli, a PP-vitamin elnevezés pedig a nikotinamidot.

Miben található nikotinsav?

A lipidek kivételével minden élelmiszer tartalmaz nikotinsavat vagy nikotinamidot. Legnagyobb mennyiségben a húsokban és főleg az állati belsőségekben található: a májban és a vesében 3-20 mg/100 gramm; a halakban: tőkehal, makréla, tonhal 2-10 mg/100 gramm; de leggazdagabb forrásnak a rizskorpa, a gabonamagvak csírája és a sörélesztő (5-150 mg/100 gramm) tekinthető. A pörkölt földimogyoró, a lencse, sonka szintén jelentős mennyiségben tartalmaz B3- és PP-vitamint.

Azonban a kukorica, a keményítők és a keményítőlisztek csak elenyésző mennyiségben, vagy egyáltalán nem tartalmazzák a nikotinsavat vagy amidját.

Az előbb felsorolt élelmiszereken kívül még egy vitaminforrás létezik: az élelmiszerekkel a szervezetbe jutott triptofánból a vékonybélben élő baktériumok a szervezet napi igényének mintegy hatvan százalékát fedező nikotinsavat szintetizálnak.

A B3-vitamin napi szükséglete egyénenként változhat a kor és a biológiai aktivitás szerint; így gyerekeknél a felvett kalóriától függően 6-17 mg/nap, a serdülőkorban, valamint a terhesség és a szoptatás alatt napi 15^0 mg szükséges. Felnőtteknél napi 13-20 mg bőségesen fedezi a vitaminigényt. Ennek egyharmadát az élelmiszerekkel bevitt szabad B3-vitamin fedezi, kétharmadát pedig a fent említett baktériumok szintetizálják a B6-vitamin és származékainak közreműködésével. Mintegy 100 mg triptofán szükséges 1 mg nikotinamid bonyolult enzimatikus reakciók sorozatán keresztüli előállításához.

A PP-vitamin a béltartalomból majdnem teljes mennyiségben felszívódik, és szinte minden sejtben megtalálható a különböző koenzimek aktív részét képező kelátformában. A kelátképződés is ugyanezeknek a koenzimeknek a hatására történik meg. Ennek megfelelően nem található raktározva egyik szervben sem, kivéve a májat a vitaminhiány kialakulásának kezdeti stádiumában.

Mint minden vízben oldódó anyag, a B3-vitamin eltávolítása is a vesén keresztül történik a vizelettel, amelyben szabad és metabolitjai formájában egyaránt megtalálható.

Melyek a legfontosabb feladatai?

A PP-vitaminnak szerepe mindenekelőtt a sejtlégzésben, mint hidrogénszállító és oxigénmegkötő vegyületnek van a KREBS-ciklus végső oxidációs fázisában. Emellett a szénhidrátok, aminosavak, zsírsavak és egyéb anyagok lebontásának és szintézisének különböző lépéseiben is részt vesz. Ez magyarázza általános fontosságát a szervezetben.

Különböző koenzimekhez kapcsolódva a nikotinamid váltakozva oxidált vagy redukált állapotban fejti ki aktivitását, innen ered hidrogénszállító szerepe, mivel hol felveszi, hol leadja a hidrogénionokat.

Hematológiai szempontból a PP-vitamin védi a vörösvértesteket az oxi-hemoglobin kialakulásához szükséges oxigénmegkötés biztosításával.

Neurológiai szempontból a nikotinsavnak antidepressziós, sőt enyhe eufórikus hatása van a kén neuronokhoz kötése révén; ilyen hatását ki lehet használni különböző szkizofrénszerű állapotokban, mint az alkoholizmusban előforduló delirium tremens esetében. Végül védi a májat és csökkenti az intoleranciát az antibiotikumokkal és szulfonamidokkal szemben érzékeny szervezetekben.

594
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]