Amit tudni érdemes a tiamin hiányának lehetséges okairól

628
HOZZÁSZÓLÁS:

A tiamin hiányánál megfigyelhető a piroszőlősav és a tejsav koncentrációjának emelkedése a vérben, amely általános neuromuszkuláris zavarok kialakulásához vezet, előidézve az acetil-kolin képződés megváltozását és a szinaptikus válasz reflexeinek és idejének csökkenését.tiamin1

Az oxidativ dekarboxiláció stádiumában citromsav keletkezik. A tiamin egyébként – a transzketolázok koenzim hatására -jelentős szerepet játszik a szénhidrátok lebontásában a pentózok kémiai reakcióin keresztül: a hasnyálmirigy glükózbontó hatását kiegészítő ribóz és dezoxiribóz révén.

A B1-vitaminnak emellett sejtszinten is fontos szerepe van, egyrészt a nukleinsavak és nukleotidok szintéziséhez szükséges pentózokra gyakorolt hatásán keresztül, másrészt a sejteket NADP-vel ellátván fokozza a máj méregtelenítő és glikogénraktározó működését. A NADP szükséges ezenfelül a zsírsavak és szteroidok szintéziséhez is.

A szervezetben gyakorlatilag a B1-vitaminnak igen fontos hatása van az idegszövetre, mivel meggyorsítja az idegingerület átadását a neuronra gyakorolt serkentő és gyulladásgátló hatása által.

A szervezetben a B-vitamin egy időben szabadul fel az acetilkolinnal, és úgy tűnik, hogy ez utóbbi hatását fokozza; pszichotonizáló és antidepresszív szerepet játszhat, fokozva az intellektuális teljesítményt, az emlékezőtehetséget és a fizikai állóképességet.

Az emésztőrendszer működését is serkenti, tanúi lehetünk az étvágy növekedésének és az emésztőnedvek, hasnyálmirigy-váladék fokozott kiválasztásának. így az emésztési idő lerövidül és a székrekedés megszűnik a bélperisztaltika fokozódása miatt.

Bár a B1-vitamin közvetlenül hatással van a KREBS-ciklusra, mégsem befolyásolja a vércukorszintet.

Gyakorlati megfigyelések alapján úgy tűnik, hogy a tiamin kissé csökkenti a pajzsmirigy működését és ezáltal lassítja az alapanyagcserét, valamint hormonként hatva a májra csökkenti annak ösztrogén inaktiváló képességét.

Mi okozhat tiaminhiányt?

Felszívódási zavarok miatt kialakult B1-vitamin-hiányt nem ismerünk; viszont B1-vitamin-hiány könnyen kialakulhat, ha valaki hosszú időn át csak magasan feldolgozott szintű élelmiszereket fogyaszt, amint ezt a modem étkezési szokások mutatják: fehér szitált liszt használata a sütemények és kenyér készítésénél, vagy a hántolt fényezett rizs fogyasztása.

Emellett a főzési, konzerválási és sterilizálási módok helytelen megválasztása is fokozatos vitaminveszteséghez, majd vitaminhiányos állapot kialakulásához vezethet a különösen érzékeny tiamin esetében.

A felszívódási zavarokhoz köthető B1-vitamin-hiány csupán hányás és hasmenés esetében figyelhető meg, amikor nincs ideje a vitaminnak a bélnyálkahártyán keresztül felszívódnia. A vitaminhiány három pontosan meghatározható esetben tapasztalható: krónikus bélbetegségek, béloperáció utáni állapot, és krónikus alkoholizmus.

Az alkoholizmusnál meg kell különböztetni az élelmiszer arányának a csökkenését, legyen az az alkohol által képviselt kalóriához képest mérve, vagy a savtúltengés, hasmenés, vastagbélgyulladás és vérzések okozta bántalmak miatt, amelyek megakadályozzák a tiamin abszorpcióját. Itt meg kell jegyezni azt is, hogy maga az alkohol is tiaminveszteséget okoz a szervezetben történő lebomlása során.

A májbetegségek pedig a tiamin anyagcserezavarait okozzák, mivel megakadályozzák a májat annak teljes felhasználásában.

628
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]