Amit Önnek is tudnia érdemes a niacinról

613
HOZZÁSZÓLÁS:

A niacin nikotinsav és nikotinsavamid formájában fordul elő. A niacin elnevezést azért találták ki, hogy ne keverjék össze a dohány nikotinjával. A „ni” a nikotint jelenti, az „ac” az angol acid – sav- rövidítése,B3-Niacin az „ín” a vitaminból jön.

A kukoricában lévő niacin az ember számára nem használható formában talá
lható meg.
Ezért Európában a kukorica betelepítése után kiterjedt pellagrajárványok alakultak ki, melyeket a kukorica eredeti hazájában, Közép-Amerikában nem ismertek. Ott a tengeriben lévő niacint hagyományos indián módszerekkel, meszes vízben főzve tették az emésztés során hasznosíthatóvá. Ráadásul Latin-Amerikában mindig is sok kávét ittak, ami bizonyíthatóan hozzájárul a szükséglet fedezéséhez.

Élettani hatása

A niacin a B1-vitaminnal együtt sok, az energiatermelésben és -tárolásban részt vevő enzim alkotórésze. A sejteken belül a niacin arról gondoskodik, hogy a megfelelő helyen a megfelelő sejtek képződjenek és a sérült örökítőanyag kijavítódjon. A niacin biztosítja az idegsejtek, a gyomor-,bélrendszer működőképességét és fenntartja a vér oxigénkapacitását, mivel megakadályozza a vörösvértestek összecsomósodását.

Szükséglet

Átlagosan napi 13-17 mg szükségletet határoznak meg. A pontos szükséglet nem ismert, mert ennek mintegy harmadát a triptofán aminosav (marhahúsban és tojásban különösen sok van) niacinná történő átalakítása fedezi.

Hiánytünetek

A klasszikus hiánytünet a pellagra, amit „durva bőrnek” is neveznek. Ezenkívül a száj, a gyomor és bél nyálkahártyája is megváltozik. A nyelv vérvörös lesz, megduzzad és begyullad. Emellett étvágytalanság, hányás, hasmenés vagy székrekedés lép fel.

Jellemzőek az alvatlansággal, memóriazavarokkal, fejfájással és súlyos esetekben depresszióval járó idegi zavarok. A niacinhiány a túlnyomórészt kukoricából vagy szemes cirokból (kölesféle) álló egyoldalú táplálkozás esetén fordulhat elő.

Hiánytünetekkel jár az általános fehérjeszegény étkezés, a fehérjeemésztés zavarai, a niacin-anyagcsere veleszületett zavarai és az alkoholizmus is.

Orvosi hatása              

Niacint alkalmaznak a niacinhiány miatt bekövetkező fejfájásoknál, alvászavaroknál, hallucinációknál, zavarodott elmeállapotoknál és epilepsziás rángógörcsöknél. Ezenkívül felírják érelmeszesedés miatti keringési zavaroknál és megemelkedett koleszterinszint esetén, mivel a napi min. 3 g niacin csökkenti a vér koleszterinszintjét, de ennek a tulajdonképpeni vitaminhatáshoz már semmi köze.

Túladagolás

A napi 100 mg-nál nagyobb adag értágulást, viszketést, rosszullétet, fejfájást, valamint allergiás reakciókat okoz. A köszvényes betegek vigyázzanak a niacinnal, mert gátolja a húgysav kiválasztását.

>>> Tipp

Mivel niacinban főleg az állati eredetű élelmiszerek gazdagok, a vegetáriánusok niacinforrásként táplálékukat búzacsírával, sörélesztővel, földimogyoróval és gombákkal egészítsék ki.

Fontos: A niacin kapcsolatban áll a fehérje-anyagcserével. Ezért fehérjeszegény táplálkozás vagy fehérjeemésztési zavarok esetén hiánytünetek jelentkezhetnek, melyek depresszív hangulatban fejeződhetnek ki.

613
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]