Amit a B2-vitaminról tudni érdemes

573
HOZZÁSZÓLÁS:

A B2-vitamin, vagy más nevén riboflavin a vízben oldódó vitaminok közé tartozik. Tvitamin-vasarlas-kapszula-vasarlasermészetes eredetű táplálékaink közül a tejben és a tejtermékekben, húsban, májban, halban, tojássárgájában, szárazbabban és más hüvelyesekben valamint az élesztőben található meg jelentős mennyiségben.

A szervezetben számos enzim koenzimje (az enzimek működéséhez szükséges) a B2-vitamin származéka, amely így részt vesz a szénhidrátok, fehérjék és közvetetten a nukleotidok anyagcseréjében. Serkenti a növekedést.

Hiánybetegsége ritkának nevezhető, ennek oka, hogy kedvelt táplálékainkban bőven van riboflavin, továbbá, hogy az ember bélflórájának baktériumai képesek azt előállítani.

Olyannyira ritka a B2-avitaminózis, hogy a tüneteit önkísérletekben figyelték meg a vitaminokkal foglalkozó kutatók. Ezen kísérletek során azt tapasztalták, hogy hosszan tartó B2-vitamin hiány idegrendszeri elváltozásokat okozhat. Enyhébb megvonása pedig a szájnyálkahártya, a szájzug, a szem bőrének gyulladását eredményezi. Hiányában a fehérjeszintézis gátolva van, mivel részt vesz a fehérjéket felépítő aminosavak anyagcseréjében.

B2-hipovitaminózis (részleges vitaminhiány) hosszan tartó antibiotikumos kezelés kapcsán léphet fel. Túladagolása bőrviszketést okozhat, valamint fokozódhat az ember napfénnyel szembeni érzékenysége.

A felnőtt szervezet átlagosan naponta 1 -2 mg B2-vitamint igényel, Táplálékok formájában. Serdülőkorban, fogamzásgátló tablettát szedő nőknek és kismamáknak kívánatos nagyobb mennyiségű vitaminbevitel. A fizikai munka szintén növeli a riboflavin szükségletét.

A B2-vitamin viszonylag hőstabil, a főzés nem változtatja meg a szerkezetét. Fény, illetve lúgok hatására azonban elbomlik.
Valószínűsíthető, hogy a szervezetből történő kiürülését elősegítik az orális fogamzásgátlók, a vizelethajtók, vagy a szulfonamid tartalmú, antibakteriális hatású gyógyszerek.

573
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]