A legfontosabb tények a B3-vitaminról, vagyis a niacinról

617
HOZZÁSZÓLÁS:

A B3-vitamin, vagy piridinszármazékok csoportjába soroljuk a nikotinsab3-vitamin1vat és a nikotinsavamidot, amelyet niacinnak is nevezünk (hogy a nikotinnal ne tévesztődjék össze), vagy niacinamidnak, de nevezzük PP faktornak, amely a pellagra preventív faktor rövidítése (pelleagra = durva bőr, olasz).

Ott fordul elő, ahol sok kukoricát fogyasztanak. Mint a névből is kideríthető, Olaszországban, de Észak-Amerikában, a környezetünkben Romániában, Erdélyben, utóbbi helyen a puliszka igen fontos mindennapi eledel. A nikotinamid adása gyógyítja a pellagrát, de egy esszenciális aminosavval is kedvező eredményt lehet elérni, ez a triptofán. Mint kiderült, ebből az aminosavból az emberi szervezet képes nikotinsavat előállítani.

Miben található B3-vitamin?

Máj, húsfélék, halak, szárnyasok, a növények közül a teljes kiőrlésű gabona, a mogyoró, dió, a hüvelyesek tartalmazzák. A teljes értékű fehérjék triptofántartalmuknál fogva e vitamin előanyagát szolgáltatják az emberi szervezet számára.

A B3-vitamin felszívódása, átalakulása, kiválasztása

Mind a nikotinsav, mind a nikotinamid könnyen felszívódik a bélből, majd a vérrel eljut a szövetekig, sejtekig. A sejtekben átalakul nikotinamid-adenin-dinukleotiddá (NAD), illetve nikotinamid-adenin-dinukleotid-foszfáttá (NADP). Koenzimjei a szöveti légzés igen fontos enzimjeinek, együttműködve a flavoproteinnel a sejtlégzésben. A továbbiakban inaktív termékké alakulva a vizelettel kiválasztódik.

Mennyi niacinra van szükségünk?

Ajánlott napi adag. 1 milligramm niacin = 1 niacin egység, ez egyenlő 60 mg triptofánnal. Amint ebből is kitűnik, ha niacint nem tartalmaz a táplálék, triptofánból igen sokat szükséges ahhoz elfogyasztani, hogy a niacinszükségletet fedezhessük vele.

Az étrendi ajánlat 1000 kalóriára 6,6 mg niacin. Gyakorlatilag gyermekek esetén ez napi 10-16 mg-ot jelent, felnőtteken 16-20 mg-ot, de még kevés kalóriát fogyasztó időseken sem mehet napi 13 mg alá. Hiányában a pellagra igen hamar mutatkozik.

617
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]